Grunden börjar att ta form

Under veckan som har gått har jag skaffat material för att kunna fortsätta.


Jag har också satt cellplast, plastfolie (radonskydd) och plåt bakom stödmuren.
Aluminiumplåten är till för att cellplasten inte ska mosas av sprängstenarna.



I förrgår, på kristihimmelfärdsdagen kom Lukas igen och vi fortsatte med att mura upp Lecasten som stödmur.

På bilden syns att vi också har fyllt ned singel och jord runt husets platta.

Stödmuren under badrummet står oisolerad på marken och har fått en betongkrage som man kan lägga övre plattans isolering på.

Virket till gjutformen kommer från tallarna som jag fällde i vintras. Plankorna ska så småningom användas som konstruktionsvirke.

När man har tagit bort gjutformen ser man att denna stödmur består av ett rejält armerat kantelement med fackverk.

Den står på en L-formad platta som går en bit under grunden.

I mellanrummet mellan denna mur och pannrummet lämnade vi ett litet utrymme för eventuellt radonsug och hemlig "jordkällare" (bakom plastfolien man ser i blden ovan).


En av radonslangarna (till höger om cellplastbiten) går under pannrummets platta.

Igår efermiddag roade vi oss att med skottkärra flytta hela sprängstenshögen för att fylla bakom stödmuren. Det var ett riktigt tungt arbete, tur att Mingo och Finn hjälpte till. Tyvärr räckte massorna inte helt, jag blir tvungen att fylla resten med dyrt singel.


Så här ser den övre plattan ut (bilden är tagen från NO).

Under tiden har jag också hunnit lägga dammduk under min damm och "fors". Här provkör jag "vattenfallet" med en vanlig trädgårdsslang. (Cirkulationspmpen är ännu inte installerad).


Vattnet rinner över en kant av fastbetonerade platta stenar ner på gummiduken och sedan, mellan runda naturstenar och ganska lerig jord ner till dammen.


Här ser man hur damman fylls på.
När den är fyllld ska jag skära hål i utloppet under gjutjärnsgallret och skära bort överskottet av duken runt om. Meningen är att endast stenar och växter ska synas.

Så här ser anläggningen ut uppifrån:





Nedre plattan är färdig!

Att ta bort de sista hällarna som stack upp tog lite tid. Snigeldynamiten var inte så bra som jag hade hoppats. Efter ett dygn såg det ut så här:

Att benda bort med spett var inte så enkelt. De allra sista hällarna fick jag pulverisera och mejsla plant med en Hilti bilningsmaskin.
När de stack upp max 5 cm nöjde jag mig ich skar ut frigoliten istället. 25 cm istället för 30 på en yta av en halv kvm borde duga.

Sedan var det bara att bygga klart gjutställningen och lägga på mer isolering.
Det var inte många cm marginal mellan gjutställningen och de största sprängstenarna!

Som radonskydd lade jag ut åldersbeståndig plastfolie ovanpå det andra lagret med cellplast och tejpade noggrant runt alla rör samt i skarvarna.

Sedan lade jag ut tredje lagret celplast med en distans av 30 resp 38 cm från gjutformen och däremellan kantbalkens armering. Det tog lite tid att trä in alla villabygel över 5 st 12mm armeringsjärn och naja ihop dem till en 'korg'. Att det fanns 15 rörledningar i kantbalken gjorde inte saken enklare. Men med hjälp av Anton och Lukas gick det till slut!
På kantbalken lade vi armeringsmattorna och på den najade vi, sent på kvällen, fast slangen till golvvärmen.

Fredag den 15/5 var det dags för gjutningen som Lukas och Anton skötte utan att jag var hemma. Jag kom hem först när det var dags att beundra, glätta och vattna den fina plattan!



RSS 2.0