Stora framsteg

Mycket har hänt under den senaste veckan!
Grävmaskinen har varit här och grävt ut grunden samt fördelat sprängstenen. Den fick plats dels runt husets södra och västra sida så att det blev en platå, dels ner på avloppsrören så att den blivande uppfarten höjdes. Det var inte så lätt att gömma de stora stenarna! De fick grävas ner i jorden under uppfarten.

Hur stora stenarna är ser man först när man stäter sig på dem.
:

Eller när man tittar uppifrån, ner mot det gamla huset:


Jag tillbringade flera kvällar med att justera nivån i grunden. Jag litade inte riktigt på mitt vattenpass som jag hade köpt inkl stativ för ca 100kr.
i

Till slut kom min bror Lukas med sitt proffessionella vattenpass och konstaterade att jag hade mätt rätt: Det fanns några hällar under husets källardörr som stack upp ca 25 cm!
Det var bara att inse att man måste borra en gång till och använda snigeldynamit, Vi fick låna en Cobra av sprängaren och borrade en halv dag.


Sedan hällde vi i den degliknande massan och väntade.


Under väntetiden hann vi lägga avloppsrör, jämna till nedre delen av plattan med grus, padda den och börja lägga ut isoleringen i. Så här såg det ut sent igår kväll:


Idag hann vi göra gjutform under badrummet samt runt nästan hela nedre plattan och lägga ut cellplasten i två lager nästan överallt. Men sent på kvällen hade det ännu inte hänt mycket med snigeldynamiten! Jag är nyfiken vad hur det kommer att se ut imorrgon. Stämmer det att det kan ta upp till 48 timmar eller har vi gjort något fel?

Vad mycket sprängsten!

Nu är det färdigtsprängt. Vad mycket sprängsten! Hela övre delen av tomten är full. Och stora är de också! Många är 0,5-1m3 stora, dvs väger ca 1-2,5 ton!


Sprängaren försökte att slå sönder dem genom att låta de ramla ner från hög höjd. Ibland lyckades han men oftast fick han nöja sig med att lägga dem åt sidan.


Under veckan som har gått har jag roat mig att gräva ner rör för vatten dränering, avlopp, takavvattning el och telefon. De ska gå under vägen upp och jag var tvungen att bygga upp med sprängsten under rören och vid sidan om dem så att de inte skulle mosas  av grävskopan eller senare av andra fordon. Jag började förstå innebörden av talesättet att någonting är bra om det bara är ett stenkast ifrån.


Nacka Utstakning var här och tyckte att jag hade mätt in huset bra. 4700 kr kostade deras visit, mer ska det bli för lägeskontrollen.


Så här avancerat ser rördragningen ut: Cellplasten är dels som fostskydd, dels för att skydda rören men även för att bli av ned alla småbitar som råkades skjuta sönder av en sprängsalva som inte var ordentligt övertäckt.


Hälften sprängd!

Efter att allt var borrat behövde jag ändå vänta några veckor tills min grannes hus so ligger inom 50m var besiktigat. Under tiden passade jag på att förbereda för en liten damm och bäck till vänster om vägen som går upp.

Meningen är att takets regnvatten ska rinna över en gummiduk med stenar och växter ner till en liten damm. Mitt i dammen ska det finnas en brunn med gjutjärnslock där vattnet rinner ut. När den är full (och sanden har sjunkit till botten) ska vattnet rinna till den blåa tunnan. Där kommer det att finnas en pump som pumpar vattnet upp igen till gummidukens början.
Betonglocket till höger på bilden innehåller spolbrunn till husets avlopp samt färskvattenslang (för att fylla på dammen om man vill). Elkontakten till pumpen kommer nog också ett finnas där.
Under tiden jag väntade fick jag också en leverans av allt material som ska ligga under plattan.
 
Efter denna leverans fanns det snart ingen plats kvar på tomten.

Torsdag den 10/4 var det så dags för den första sprängsalvan. Jag var inte hemma och vet inte exakt vad som gick snett men såg resultatet när jag kom hem tidigt på eftermiddagen. Det fanns sprängsten ett tiotal meter väster om rördiket, på det stället där jag hade staplat upp alla hörn- och kantelement till grunden, isolering, innedörrar och fönster. Allt var sönderskjutet! Ett av tolv kantelement hade klarat sig och två av fyra fönster var hela. Tyvärr hade jag två fönsterpar med lite olika mått jag och nu har jag ett av varje par kvar. Att hitta begagnade fönster som är likadana vet jag blir otroligt svårt.
Sprängaren bad mycket om ursäkt och lovade att han ska ersätta skadan.

Här ser man det som finns kvar av pallen med L-element som var tänkta till grundens kant. Bakom ligger de trasiga fönstrena.
Det blir nog en del jobb att städa upp efter det här...


Så här långt hann de med sprängningen igår.

RSS 2.0