oktober 2008

Lördag 2008-10-31

Idag gjorde Excel-listor över husets alla ytor, både invändigt och utvändigt. Nu vet jag hur mycket panel, hur stora fönsterytor, hur stora golv, väggar osv jag har.
Kom fram till att jag t.ex. behöver 272 m2 innegips och att det i ytterväggar och tak ryms 56m3 ekofiber.

Fredag 2008-10-30

Igår fick jag bygglovet! Om det avser den ursprungliga placeringen av huset eller den ändrade framgår inte. Tyvärr är min handläggare ledig idag, så jag kunde inte fråga henne.


Måndag 2008-10-27

Har kompletterat ritningarna. Kom samtidigt på att skriftligt fråga om det är möjligt att vrida huset utan att bygglovet ytterliggare försenas (skickade in ritningar för båda alternativ). Fördelen skulle vara att man ser entrén när man kommer upp samt att solinstrålningen och solfångarnas placering skulle bli ännu mera optimal.
Anledningen att huset var placerat nästan diagonalt till väderstrecken var ju främst att det var tänkt att byggas på krypgrund.Nu när man ändå måste spränga spelar det ju ingen större roll.


Fredag 2008-10-24

Igår var jag i kommunalhuset och pratade med min handläggare. Hon berättade att politikerna hade haft möte med byggnadsnämnden och tyckt att mitt gamla hus kunde vara kvar som gäststuga, bara jag minskade ner ytan. 60 m2 är maximala ytan för alla ekonomibyggnader på tomten. Det betyder att jag måste riva den gamla verkstadslängan, flygeln med mina pojkars sovrum och några kvadratmeter av köket. Då blir det nuvarande huset 45 m2 så att jag kan bygga ett garage på 15 m2.
Det som är bra är att jag kan bo kvar under byggnadstiden. Först ett år efter bruktagandet av det nya huset måste jag riva det som är för stort. Då hinner jag i lugn och ro flytta upp vedförrådet och verkstaden. Gamla huset blir sen min gäststuga. En gäststuga på 45 m2 är ju ganska stor ändå.
Nu måste jag bara komplettera med en ritning där jag visar vilka delar som ska rivas, sedan kan det inte dröja länge innan jag får bygglovet!
Här en bild på pojkarnas sovrum. Takhöjden är 170 cm...


Och här är en bild av köket. Diskbänken och väggen bakom ska antagligen "skjutas in" en meter så att huset blir mindre.





Lördag, 2008-10-18

Idag läste jag olika hemsidor om pågående husbyggen och blev inspirerad att skriva lite själv om mitt bygge. Att börja fördjupa sig i html-koder verkade ganska krångligt (fastän min son Alexander var en mycket bra lärare) så jag bestämde mig att satsa på denna enkla bloggsida istället. Gick ut för att fota lite och började på tre "inlägg".
Till höger ser du inläggen som jag har publicerat idag. Dagboken kommer jag att skriva mer i så fort jag har fått bygglov och det händer nya skaker. Så spara gärna länken i dina favoriter så kan du hålla dig up-to-date!

Syftet med denna blogg är att dels för min egen del dokumentera lite men framförallt dela med mig till släkt, vänner och övriga intresserade så att de kan se hur mitt dröm-ekohus blir till. Kanske jag inspirerar fler att bygga på liknande sätt?

Eftersom jag har många tyskspråkiga vänner och släktingar har jag på allvar funderat att inte bara skriva på svenska utan även på tyska eller engelska eller på alla tre språk. Men nu börjar jag att inse att det tar för lång tid. Bara idag har jag suttit 7 timmar framför datorn (t.ex att vrida bilderna var inte så enkelt...). 

Eftersom det alltid är roligt med bilder kommer här en bild på en av alla mina skräphögar med braatthasaker jag har samlat inför husbygget (tegelstenar, lecablock, armeringsnät, dräneringsslang, frigolit, mineralull, betongblandare, innerdörrar, fönster mm)


Förberedelser och ritningar

Tomten ligger till större del på en kulle. När jag köpte huset hösten 2004, fanns en smal, oftast hal betongtrappa genom en skog upp till det gamla huset. Huset syns inte från vägen, så flera grannar på Plogvägen visste inte att det fanns!
Ganska snart insåg jag att om man vill bygga ett hus måste det finnas en väg. Därför tog jag ner skogen och kontaktade närmaste bonde. Han hade flera gräv- och lastmaskiner och byggde en väg till den gamla stugan. Tyvärr blev vägen på gränsen till för brant.
Efter några år (i höstas) blev mina byggplaner mera konkreta och jag fick hjälp av en annan grävare att förlänga vägen uppåt till en platå mitt på tomten. Med hjälp av min bror (tack Lukas!) skissade jag på ett hus som jag tänkte placera där. Eftersom huset skulle få förskjutna våningsplan var det ganska svårt att föreställa sig på en ritning, så jag gjorde tillsammans med min dåvarande sambo (tack Ann Kristin!) en enkel modell av en flyttkartong.
Med den (och en skiss) som underlag tog jag kontakt med en arkitekt som Ann-Kristin kände (tack Cristofer!). Samtidigt som vi väntade på en nybyggnadskarta som kommunen behövde till bygglovsansökan hjälpte han mig att göra snygga bygglovsritningar. Tyvärr rann timmarna iväg så att det blev ganska dyra ritningar men jag fick många värdefulla synpunkter ich förbättringsförslag. Framförallt om husets placering på tomten. Istället för att bygga huset mitt på tomten föreslog han att bygga det i nordöstra hörnet så att men kunde utnyttja tomten bättre. Dessutom kom det då längre bort från vägen och befintliga hus och ännu lite högre upp på kullen.
På bilden ser man förgrunden platån där jag först tänkte ställa huset, i bakgrunden det avskalade berget där det ska stå.

Visserligen förde det med sig att jag fick såga ner ännu fler träd av den fina hällmarkstallskogen och att jag fick bygga ännu en väg för att kunna leda ner avloppsvattnet (infiltrationsanläggningen kan bara ligga längst ner på tomten) men det var ganska enkelt att fixa.
I maj hade jag lagt in vatten-, avlopps-, el, och telefonledningarna under den nya vägen och ritningarna hade blivit klara. Vi lämnade in bygglovshandlingarna och hoppades kunna börja med att spränga och gjuta plattan i slutet av sommaren.
Här finns några av ritningarna.
Så här ser tomten ut:
Fasaderna man möts av när man kommer uppför vägen:
Nedan tvärsnitt samt planritning över nedre våning:
Huset kommer att ha två ingångar: en norrifrån och en söderifrån (och en direkt till källaren). Antagligen kommer jag att använda mest den södra, via altanen. Hallen blir innanför den norra ingången men jag kommer dessutom att ha en garderob med de mest aktuella kläderna där det står Pentry (Pentry måste finnas på samma plan som bad- och sovrum pga tillgänglighetskraven för handikappade). Trappan upp till köket blir av sten och värms vintertid av braskaminens rökkanal. Flera komentar om ritningarna kan du läsa under inlägget Bakgrund - så här har jag tänkt.

Tyvärr mal de byråkratiska kvarnarna långsammare är förväntat...
Ännu (2008-10-18) har jag inte fått något byggnadslov. Anledningen är främst att jag vill ha kvar mitt gamla hus som gäststuga men det finns riktlinjer om att den totala ytan av alla komplementbyggnader inte skall överskirida 60 m2 (ändå har jag gått med på att en "flygel" av det gamla huset kan rivas, se första ritning). Därför måste ärendet tas upp i byggnadsnämnden och de har inte sammanträden så ofta.

Nu har jag målat höjdkurvor på berget fär att markera hur djupt det skall sprängas. Plattans ovansida ska ligga exakt på samma höjd som tomtens högsta punkt, vilket innebär att undersidan kommer 4 dm längre ner (3 dm isolering och 1 dm betong).
På bilden ser man t.ex. siffran 14 strax brevid 2 vilket betyder att det under skorstenen skall sprängas 14 dm och strax bredvid, där den övre plattan skall ligga, 2 dm. Lastpallarna står i hörnen för att jag har spänt snören på dem.


Utsikten från huset mot syd blir så här (växthuset och friggeboden är grannens):


Mot väst blir utsikten ner mot nya vägen och det gamla huset. Till vänster på bilden ser man också presenningar under vilka jag har börjat samla på mig lecablock, tegelstenar, innerdörrar, fönster, isolering, och en cementblandare. Allt förutom fönstrena var gratis!

Bakgrund - så här har jag tänkt

Nu har jag bestämt mig att bygga ett hus på tomten där jag bor. Jag bor på Färingsö i ett litet fritidshus byggt på 60-, 70- och 80-talet. Tomten är på 3637 m2, mestadels berg i dagen, med vacker utsikt över ett varierat odlingslandskap.
Anledning att jag vill bygga nytt istället för att satsa på att bygga om det gamla huset är flera:

1. Huset är ombyggt och tillbyggt flera gånger så att formen har blivit lite konstig. Ser ut som en barack.
2. Huset är dåligt isolerat. 10 cm i väggar och 5 cm i golv gör att jag måste elda väldigt mycket...
3. Takhöjden invändigt är låg. 201 cm gör visserligen att det snabbt blir varmt men...
4. Skorstenen ligger utanför huset. All värme från den går till kråkorna.
5. Fönstrena är dåligt isolerade och dåligt placerade med tanke på solinstrålning.
6. Jag har alltid velat bygga mitt eget eko-drömhus!

Eftersom jag inte har så mycket pengar har jag bestämt mig att bygga efter följande grundförutsättningar:
1. Huset ska bli enkelt men långsiktigt hållbart. Jag försöker att använda lättskötta, hälsosamma, biologiskt nedbrytbara (förnyelsebara) material av bra kvalité och lång hållbarhet. För att prassa priset ska jag göra så mycket jobb som möjligt själv och i stor mån använda återvunnet och gratis material.
2. Huset ska bli väl isolerat och byggt så att mycket av den inkommande solinstrålningan utnyttjas. 8 x 10 m, 1,5 plan.
3. Takhöjden i vardagsrummet ska bli mycket hög (3,5-6m), i köket nästan lika hög (1,3 m lägre)
4. Skorstenen ska vara placerad mitt i huset, som en oval pelare. Runt den går en spiraltrappa.
5. En fjärdedel av huset kommer att få en källare som ligger en halv våning (1,3 m) lägre. Där kommer det att finnas tvättmaskin, verkstad, förråd, frånluftsvärmepump, ackumulatortank, elcentral, centraldammsugare och eventuellt senare även pelletspanna.
6. På bottenvåningen ska det finnas badrum (N), sovrum (Ö), vardagsrum med braskamin (S). Köket (V) ligger en halv trappa upp, ovanpå pannrummet.
7. Från köket går man en halv trappa upp till en övervåning som ligger ovanpå badrummet, hallen och sovrummet (halva husets yta).
8. Det norra taket blir ca 1,7 m högre än det södra, så att det finns plats för fönster längs med nocken. De kommer att släppa in både ljus och värme. På sommaren kan man vädra med skorstenseffekt. I mitten av denna fönsterfasad (framför skorstenen) kommer det bli solfångare med 70% lutning mot SV.
9. Runt huset kommer det att finnas mycket altaner (med utsikt mot S och V), även de på olika nivåer.





RSS 2.0