Klinkergolv i källaren, skorsten genom taket

Nu har källargolvet blivit klart. Det gick åt mycket fix, på vissa ställen behövdes det 2 cm för att få rätt fall. Men snyggt blev det!

Eftersom väggarna och taket också är färdigt har vi flyttat ner alla verktyg.

Nästa projekt blev skorstenen. Tyvärr hade bålgetingarna upptäckt att det saknades isolering i mellan de takbjälkarna där skorstenen skulle igenom så de hade byggt ett 35 cm stort bo där. Med hjälp av grannens biodlardräkt kunde jag dock plocka ner boet och lägga det i en soppåse. Sedan var det bara att ta fram flugsmällaren och smälla alla som inte hade hamnat i påsen.

Nästa dag var det dags att såga upp taket.

Ett problem var dock att det kom allt fler bålgetingar som letade efter sitt bo. Slutligen upptäckte vi att de hade gnagt flera hål i soppåsen! En plasthink med lock blev lösningen på problemet.

Tyvärr fick skorstenen inte bli oval hela vägen, utrymmet mellan den stora bjälken och skorstenen skulle enligt sotaren bli en luftspalt. i den går källarens ventilationsrör och röret till solfångarna.



Så här såg det ut uppifrån:


Nästan genom taket!


Ventilationsrören från badrum, toalett och köksfläkt fick också plats i ovalen.


Sedan var det dags att bygga upp "ovalen". Inomhus använde vi lera istället för murcement som bindemedel. Detta är mera ekologiskt, billigare och borde ge bättre inomhusklimat. Luftfuktigheten borde bli jämnare.


Leran hämtade jag med släpkärran från högen som hade blivit till när infiltrationsanläggningen grävdes ner. Jag blandade den med vatten och sand i hinkar med borrmaskinens blandare. 
Bruket blev väldigt kletigt och skulle nog inte ha gått att blanda i betongblandaren.

Här börjar ovalen ta form:


Högtalaren fick stå kvar.


Ovan tak fortsatte vi med ovalen fast nu med kalk-cementbruk. Meningen är att skorstenen ska kläs med plåt.


Den senaste nyheten är klinker-eldstadsplanen i vardagsrummet. Här ska min braskamin stå (en Defiant Encore) som ska värma upp trappan.

Golvbrunnen är friskluftsintaget.
Nu kan det snart bli vinter och jag kan ändå ha det varmt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0